Zwiersbloazers


Het eerste begin

In 1983 hebben drie fanatieke leden van de Loo’se Carnavalsvereniging ’t Rommegat het idee opgepakt om op het Loo een muziekkapel op te richten. Dit drietal, bestaande uit Nol Kuijken, Piet van den Broek en Deen Span, wilde dat deze nieuwe kapel de alom bekende zittingsavonden gingen opluisteren. Na enig zoekwerk en wat improvisatie werd de muziekkapel opgericht en kreeg het de naam Zwiersbloazers mee. De naam heeft te maken met de zuivelverwerking op ’t Loo (’t Stoom). Zwiers is wat overblijft van de melk nadat het alle verwerkingsprocessen heeft afgerond.

Bij de carnaval van 1984 vindt het debuutoptreden plaats.
Sindsdien luisteren de Zwiersbloazers de zittingsavonden op. In de loop van de tijd zijn er natuurlijk ook ledenwisselingen geweest. Bij de oprichting bestond de groep uit ongeveer tien enthousiaste muzikanten. Dat aantal is in de loop der jaren uitgebreid met steeds weer nieuwe jeugdige leden zodat de kapel momenteel uit achttien muzikanten bestaat. De carnavalsvereniging moet dan ook elk jaar het podium aanpassen. De komst van de jeugdige leden gaat hand in hand met de vernieuwing van het repertoire. In plaats van muziek uit de jaren ’50 en ’60 bestaat het nu meer en meer uit hedendaagse (pop)muziek met een knipoog naar de jaren 80 en het Nederlandstalige lied.


Uitstapjes

Het is in al die jaren niet alleen gebleven bij de zittingsavonden op ’t Loo of de carnaval. Bij de lokale bevolking zijn ze graag geziene gasten. Zelfs buiten de landsgrenzen wordt regelmatig opgetreden en ook op het sociale vlak, bij maatschappelijke zorginstanties wordt acte de presence gegeven.

Dat de Zwiersbloazers niet alleen op ’t Loo actief zijn, blijkt wel uit hun regelmatige uitstapjes naar Duitsland.
Vanaf eind jaren tachtig gingen deze uitstapjes in eerste instantie naar het kleine Kickenbach. Vanaf 2000 werd Kickenbach te klein en veranderde het reisdoel in de wijnfeesten van Cochem, maar het laatste decennium zijn ze te gast bij de plaatselijke bier- en wijnfeesten van het supergezellige Bullay.